IZDELEK

Grenčica 1000ml

24,00 

Stopnja alkohola: 30%.

Volumen: 1000ml.

Servirati pri: 15-20°C.

Embalaža: steklo.

Pohorska grenčica je grenak liker, pridelan iz različnih zdravilnih in aromatičnih zelišč, ki prispevajo k značilnemu okusu in zdravilnim lastnostim. Grenčico pridobivamo tako, da zelišča namočimo v vinsko žganje iz grozdja samorodnih sort. Za maksimalno aromo grenčice zelišča maceriramo v žganju več mesecev pod določeno temperaturo.

Zaradi svoje edinstvene sestave in okusa je Pohorska grenčica priljubljena tako med domačimi kot tujimi ljubitelji naravnih likerjev, ki iščejo avtentične slovenske izdelke. Poleg tega je pogosto izbrana kot darilo, saj čudovit dizajn steklenice in zgodba za njo odražata spoštovanje do tradicije in narave.

Pohorska grenčica je 100% naravni liker, brez dodanih umetnih arom in barvil.

Grenčica in hrana

Grenčica se zaradi svojega izrazitega, zeliščnega in grenkega okusa najbolje ujame z določenimi vrstami jedi, ki jo dopolnjujejo ali uravnotežijo. Ponujamo vam nekaj primerov:

  • SUHE MESNINE IN SIRI – Uravnoteži maščobo in slanost suhih mesnin (pršut, salame, panceta…). Sovpada s siri z močnim okusom (npr. modri sir, staran sir).
  • DIVJAČINA – Močni mesni okusi divjačinskega mesa (srna, jelen, divji prašič) prenesejo intenzivnost grenčice.
  • PEČENKA – Svinjska ali goveja, še posebej z zeliščno omako, ki se lepo ujame z zeliščno noto grenčice.
  • SLADICE – Temna čokolada ali sladice s kakavom: grenkoba se lepo dopolni s sladkobo. Sladice z meto ali zelišči.
  • PO OBROKU – Grenčica je tradicionalno najbolj primerna kot digestiv po jedi, saj spodbuja prebavo. V tem primeru ni nujno, da se kombinira s hrano, ampak se postreže samostojno.

Kako jo pijemo?

Uživanje grenčice je lahko pravi mali obred, še posebej, če jo postrežemo pravilno. Ponujamo vam nekaj nasvetov za pitje tega likerja:

  • TEMPERATURA: večina grenčic (npr. Jägermeister, pelinkovec) se najbolje prileže hladna. Ohlajena temperatura ublaži ostrino alkohola in poudari zelišče note. Za bolj prestižne, ročno pridelane grenčice, ki imajo bogatejšo aromo se temperatura postrežbe giblje med 15 do 20 °C, saj se arome takrat najbolj izrazijo.
  • KOZAREC: grenčico postrežemo v manjšem kozarcu za likerje (npr. tulipanasti ali klasični kozarci za žganje). Za počasno uživanje se lahko uporabijo tudi kozarci za konjak (če želimo povohati in zaznati arome).
  • NAČIN PITJA: po obroku jo pijemo v majhnih količinah, počasi po požirkih. Redkeje jo pijemo zmešano z mineralno vodo, a ta kombinacija lahko spodbudi apetit. Grenčica je lahko odlična sestavina v koktejlih.
  • HRANA: lahko jo zaužijemo pred ali po obroku. Odlično sovpada s suhimi mesninami, siri, kislo zelenjavo, divjačino, pečenko in sladicami, predvsem v kombinaciji s temno čokolado in kakavom.
  • PRILOŽNOSTI: tradicionalno jo pijemo kot digestiv po obroku, še posebej ob prazničnih ali bogatih kosilih. Grenčica je pogosto na mizi ob večernih druženjih. Večkrat jo uporabljamo za nazdravljanje, zlasti v domačem okolju.
destilarna herrison žganjekuha naravno žganje likerji logotip

Obvestilo za polnoletnost

Destilarna Herrison je zagovornik odgovornega uživanja alkoholnih pijač. Z vstopom v našo spletno trgovino se strinjate, da ste polnoletni.