IZDELEK

Orehovec 500ml – glinena embalaža

23,00 

Stopnja alkohola: 30%.

Volumen: 500ml.

Servirati pri: 16-20°C.

Embalaža: glina.

Pohorski orehovec proizvajamo iz sveže obranih zelenih orehov zadostne zrelosti, katere maceriramo vsaj 6 mesecev. Zaradi juglona, skrbno določene temperature in časa staranja zeleni plodovi v destilatu porjavijo ter dajo orehovcu zlato rjavo barvo. Po zaključeni maceraciji sledi proces staranja, kjer pustimo orehovec odležati v hrastovem sodu.

Orehov liker ima bogat, globok in kompleksen okus z rahlo grenkobo in sladkostjo, ki se odlično prileže po obroku. Je odličen spremljevalec tudi ob sladicah, kot sta na primer orehova potica in prekmurska gibanica.

Pohorski orehovec je 100% naravni liker, brez umetnih arom in barvil.

Orehovec in hrana

Orehovec je sladek, aromatičen liker iz orehov, ki se odlično poda k določenim jedem, predvsem zaradi svojega bogatega okusa in topline. Najbolj se ujema z naslednjimi jedmi:

  • SLADICE – Orehova potica je klasična kombinacije, kjer se okusi oreha lepo povežejo. Orehovec lepo dopolni bogat okus čokoladne torte. Vaniljev ali orehov sladoled: nekaj kapljic orehovca čez sladoled doda aromatično noto. Pite z jabolki ali hruškami – sadje in začimbe lepo uravnotežijo sladkost orehovca.
  • SIRNE PLOŠČE – Trdi, zorjeni siri (npr. parmezan, staran sir trapist): kontrast med sladkim likerjem in slanim sirom je zelo prijeten. Za dodatno ujemanje arom se orehovec lepo ujame s siri z orehi ali suhim sadjem.
  • PIKANTNE JEDI – Divjačina ali mesne paštete: sladkost orehovca lahko lepo zaokroži močnejše mesne okuse.
  • DIGESTIV PO OBROKU – Pogosto ga postrežemo po obroku, zlasti po bogatih, tradicionalnih jedeh (npr. koline, pečenice).

Kako ga pijemo?

Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako najbolje uživati orehovec, da se lahko v celoti razvijejo njegove arome:

  • TEMPERATURA: idealna temperatura serviranja je med 16 in 20 °C. Orehovec ne potrebuje hlajenja, saj toplota poudari naravne arome orehov. Če je prehladen, so okusi zadržani, pretopel pa lahko postane preveč alkoholno izrazit.
  • KOZAREC: za orehovec se priporoča mali kozarec za liker ali aperitiv (tulipanaste oblike). Pomembno je, da kozarec omogoča zbiranje arom. Ne priporočamo širokih ali plastičnih kozarcev, saj zmanjšujejo vonj in izkušnjo.
  • NAČIN PITJA: orehovec pijemo počasi, z užitkom. Je liker, primeren za srkanje in ne za pitje na “eks”. Dobro je, če si vzamemo čas, ga najprej zavohamo, naredimo požirek in ga za trenutek zadržimo v ustih, da se aroma razvije.
  • HRANA: odlično sovpada s sladicami, kot so orehova potica, jabolčni zavitek, čokoladne tortice, sladoled z orehi ali vaniljo. Lepo se poda k sirnim ploščam, orehom in suhemu sadju. Je odličen digestiv po močnih mesnih jedeh.
  • PRILOŽNOSTI: najbolj pogosto ga pijemo po kosilu ali večerji kot zaključek obroka. Postrežemo ga lahko ob praznikih, zlasti božičnem času, martinovanju in veliki noči. Dobrodošel je za posebne trenutke, ko želimo postreči nekaj tradicionalnega in domačega.
destilarna herrison žganjekuha naravno žganje likerji logotip

Obvestilo za polnoletnost

Destilarna Herrison je zagovornik odgovornega uživanja alkoholnih pijač. Z vstopom v našo spletno trgovino se strinjate, da ste polnoletni.