IZDELEK

Brinjevec 1000ml

38,00 

Stopnja alkohola: 48%.

Volumen: 1000ml.

Servirati pri: 12-16°C.

Embalaža: steklo.

Pohorski brinjevec je naravno žganje, destilirano iz negojenih brinovih jagod. Jagode brinja, ki dozorijo vsake dve leti, oberemo in posušimo do prave vsebnosti vlage. V posebnem mlinu jagode stremo, s čimer ohranimo popolno aroma brinja. Pri fermentaciji drozgi dodamo zadostno količino vode, kvasovke in primerno temperaturo. Destilacija poteka pod stalnim nadzorom, s čimer zagotavljamo bogat in izrazit okus brinjevca.

Pohorski brinjevec staramo vsaj dve leti, da se intenzivni okusi brinjevca lahko umirijo.

Brinovo žganje je cenjeno zaradi svojih zdravilnih lastnosti, predvsem pri pomirjanju želodčnih težav. Pohorski brinjevec je 100% naravno žganje, brez umetnih arom in barvil.

Brinjevec in hrana

Žganje iz brinovih jagod ima značilen, aromatičen in nekoliko smolnat okus, ki se najbolje ujame z določenimi jedmi. Tukaj je nekaj kulinaričnih kombinacij, kjer brinjevec lepo dopolni jed:

  • DIVJAČINA – Brinjevec se odlično poda k jedem iz divjačine (jelen, srna, divji prašič), saj poudari zemeljske in aromatične note mesa. Lahko ga uporabimo v marinadi, omakah ali kot digestiv po obroku.
  • ZRELI SIRI – Močni, zreli siri, kot so tolminc, bohinjski sir ali dimljen sir, lepo kontrirajo aromatičnosti brinjevca. Uporabimo ga lahko kot aperitiv ob sirnem krožniku.
  • MESO Z ŽARA – K mesu z žara, še posebej dimljenemu ali mariniranemu, se brinjevec poda kot digestiv, saj pomaga pri prebavi in očisti usta po bogatem obroku.
  • KISLA REPA ALI ZELJE – Brinjevec se tradicionalno pije ob težjih slovenskih jedeh, kot so kisla repa, zelje ali krvavice. Njegova ostrina lepo preseka mastnost in kislost teh jedi.
  • GOBE – Jedem z gobami (npr. jurčki in lisičke) lahko brinjevec doda globino, bodisi kot del omake ali kot spremljevalec ob jedi.
  • SLADICE S TEMNO ČOKOLADO – Čeprav manj običajno, se majhna količina brinjevca lahko ujame tudi s sladicami iz temne čokolade ali divjih jagod.

Kako ga pijemo?

Brinjevec je žganje s prepoznavnim okusom po brinju, ki ga velja uživati z občutkom, da se resnično začuti njegova aromatika. Ponujamo vam nekaj nasvetov glede postrežbe in uživanja:

  • TEMPERATURA: brinjevec se najbolje razvije pri rahlo ohlajeni temperaturi, med 12 in 16 °C, podobno kot kakovostni konjak. Ne strežemo ga prehladnega, saj se tako izgubi aromatičnost.
  • KOZAREC: priporočamo tulipanast kozarec ali manjši kozarec za žganje. Tulipanasta oblika z ožjim robom ujame aromo brinovih jagod in omogoča, da vonj počasi pride do nosu. Kozarcev ne polnimo do vrha, zadostuje 2-4 cl.
  • NAČIN PITJA: brinjevec ni namenjen hitremu “eksanju” temveč počasnemu srkanju. Priporočljivo je, da ga pred požirkom nekaj sekund pustimo v ustih, da se arome razvijejo. Pred obrokom spodbudi apetit, po obroku pa pomaga pri prebavi, še posebej po mastni, težji hrani.
  • HRANA: najbolje se ujame z divjačinskimi jedmi, zrelimi siri, mesom z žara, kislo repo, zeljem, krvavicami, gobami in sladicami s temno čokolado.
  • PRILOŽNOSTI: tradicionalno ga pijemo ob praznikih, slavjih in kolinah. Ponudimo ga lahko tudi kot kulinarični dodatek ali v okviru degustacij. Kakovosten brinjevec je pogosto cenjeno, predvsem zaradi svoje avtentične lokalne vrednosti.
destilarna herrison žganjekuha naravno žganje likerji logotip

Obvestilo za polnoletnost

Destilarna Herrison je zagovornik odgovornega uživanja alkoholnih pijač. Z vstopom v našo spletno trgovino se strinjate, da ste polnoletni.